Søvnproblemer hos børn er sjældne

Her på siden gennemgår vi de hyppigste årsager til søvnproblemer hos børn og unge

2-12 måneder: Opvågning og uro

Barnets relationer og opdagelsen af ting begynder at spille en rolle, og dette kan påvirke søvnen. De mest almindelige søvnproblemer er, at barnet har svært ved at falde i søvn og natlig opvågnen. Head-banging og Body rocking er helt normalt hos op til 7 ud af 10 børn på 9 måneder. Det er sandsynligvis arveligt, men oftest helt godartet og bør derfor ignoreres. Kun i sjældne tilfælde skyldes det sygdom.

De natlige opvågninger skyldes ofte samsoveri, amning, normal udvikling, sygdom, temperament, mod-barn-relationen, angste forældre og/eller deprimerede mødre.

1-3 år: Sengetidsmodstand

De almindelige søvnproblemer er problemer med at falde i søvn, natlig opvågnen, head-banging og sengetidsmodstand.

3-5 år: Søvngængeri og mareridt

Det er almindeligt, at børnene har svært ved at falde i søvn, går i søvne og har både natlig opvågnen, sengetidsmodstand, head-banging, mareridt, søvnskræk, snorken og vejrtrækningspauser.

Mareridt kan vække barnet og kræver oftest trøst. Op til 4 ud af 10 børn i denne alder går i søvne, men det aftager normalt med alderen. Søvnskræk, som skyldes opvågning i den første dybe søvn, aftager også med alderen, men kan være meget dramatisk for tilskueren.

6-12 år: Søvnsygdomme er sjældne

De almindelige søvnproblemer for denne aldersgruppe er besvær med at falde i søvn, natlig opvågnen, sengetidsmodstand, Head-banging, søvngængeri, søvnskræk, snorken, vejrtrækningspauser og Bruxisme(tænderskæren). Problemer med søvnkvaliteten eller med søvnmængden er de hyppigste årsager til dagtræthed hos børn i denne aldersgruppe. Men det er sjældent en egentlig søvnsygdom.

12-18 år: Mange sover for lidt

For lidt søvn hos teenagere kan have mange uheldige virkninger som fx faldende udskillelse af væksthormoner, humørsvingninger, dårligere indlæring, forringet immunforsvar og stofskifteproblemer.

De hyppigste årsager til søvnproblemer blandt teenagere er søvnmangel, dårlig søvnhygiejne, problemer med at falde i søvn, snorken, vejrtrækningspauser. Desuden finder vi også egentlige søvnsygdomme i aldersgruppen fx søvnapnø. Narkolepsi begynder i mange tilfælde i teenageårene.

Andre forhold kan også bevirke, at teenageren ikke får al den søvn, som kroppen har behov for. Det kan fx være sociale aktiviteter, tv, computer, forstyrrelser fra mobiltelefonen, ekstra arbejde, tidlig skole, manglende kundskab og/eller svage forældre.